about sjonke

about sjonke

zondag 3 juli 2011

8 weken ziekenhuis, deel 2


Op donderdag, 19 februari (2004) werd ik per ambulance naar het Erasmus MC in Rotterdam vervoerd. De rit leek een eeuwigheid te duren. Mijn man en mijn vader gingen mee. Ik was zo vreselijk bang. Bij iedere kilometer was ik verder weg van mijn achterblijvende dierbaren niet wetend of ik het zou redden.

Daar in het Erasmus kwam ik rond het middaguur als 'nieuwe', doodzieke patiënt binnen en mijn klachten werden HEEL serieus genomen. Binnen een uur waren er een aantal arts-assistenten aan mijn bed geweest, was er bloed afgenomen en waren er röntgen-foto's gemaakt. Er werd nog een keer bloed afgenomen.....en nog een keer.....nog een keer enz......en toen kwam er een verpleegster zeggen dat de 'prik'-verpleegster (iedere afdeling heeft er één en die zijn heel kundig) niet meer durfde te komen. Er moest voor de 5e keer bloed afgenomen worden. Hoe ziek ik ook was, ik vond het toch wel grappig dat deze mevrouw het zò erg vond om mij telkens lek te prikken, dat ze niet meer op de kamer durfde te komen. Terwijl zij gewoon haar werk deed. Gelukkig kon ik haar geruststellen dat ik het niet erg vond en heb ik ook geen naalden-fobie.

Talloze onderzoeken later, zeker 4 keer röntgen en na een onrustige nacht kwam op het eind van de volgende ochtend de chirurg langs. Er werd nog een keer op mijn buik getikt en geklopt en hij liet hem als een drilpudding trillen met de vraag waar de pijn zat. Die zat overal, waarschijnlijk zat ik heel dicht tegen een darmperforatie aan omdat de darmwand te erg aangetast was door de ontsteking. Toen viel de beslissing: spoedoperatie!!! In het gunstigste geval zou ik een tijdelijk stoma krijgen zodat eventueel de rest van de dikke darm kon herstellen. In het ongunstigste geval......afijn, we weten wat het geworden is.

Ik heb naar huis gebeld, ik weet dat mijn man en mijn vader nog zijn geweest.Maar voor de rest zijn het vage flarden van herinneringen. Mijn moeder bleef bij de kinderen. Was haar wel toevertrouwd, want zij was altijd al oppas-oma. De kinderen hadden die dag carnavalsoptocht op school en de oudste zat in de Raad van Elf. Later heb ik gehoord dat hij het heel moeilijk had. Hadden de jongens sowieso moeten huilen tussen de middag. Dochter droeg haar verdrietjes in stilte, dat bleek vele maanden later.

Het werd een hele lange dag van wachten. Er kwam een stoma-verpleegkundige langs en er werden markeringen op mijn buik gezet. Ze plaatsen liever geen stoma in een huidplooi. Ik kon niet meer rechtop zitten dus er werd op goed geluk afgetekend. Ik wist niks van stoma's, maar was te ziek om er vragen over te kunnen stellen. Voor mijn gevoel zat ik in een nachtmerrie of een slecht gemaakte horrorfilm. Had weinig hoop dat ik in mijn zeer verzwakte toestand zo'n zware operatie zou overleven. Mijn man ging uiteindelijk naar huis, omdat niet bekend was hoe laat ik geopereerd zou worden. Was een heel emotioneel afscheid......

Ik moet weer een pauze inlassen. Wil nog even kwijt dat ik in de nacht van vrijdag op zaterdag om half 2 gehaald werd voor de operatie. Later meer hierover.
Bedankt voor alle lieve, begripvolle reacties op deel 1 van dit verhaal. Nog 1 ding: ik ben niet zielig en ook niet uit op medelijden, maar dat snappen jullie gelukkig. Ik moet gewoon mijn verhaal kwijt.

17 opmerkingen:

  1. Ohhh...ik had het niet verwacht, maar wat haalt dit veel naar boven van mijn ziekenhuisverblijf van drie weken in 2000, toen ik achteraf gezien ook kantje boord lag. Ik zit hier met tranen in de ogen....en snap zó goed de heftigheid van je verhaal!

    Liefs...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een heftig verhaal, wat gelukkig goed is afgelopen.

    liefs colinda

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nou zeker heftig hoor ...... wij hebben vorig jaar een lastige periode gehad met onze middelste zoon die in en uit het ziekenhuis
    ging met klaplongen en complicaties .... dus
    ik kan me een klein beetje voorstellen hoe ingrijpend zoiets is .... schijf maar mooi alles van je af hoor dat is een hele goeie therapie ..... Fijne zondag ... Gr. Gerd@

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een verhaal weer .En wat moet jij je ontzettend ziek en angstig gevoeld hebben.Ook bij mij weer herinneringen ,al zijn de 3 weken voor mijn opname en vele weken daarna uit mijn geheugen gewist op de een of andere manier en dat is ook zo'n naar gevoel!.Ik vind het ontzettend stoer dat je dit allemaal wilt delen.Misschien is het idd goed als verwerking.
    Liefs Elisabeth

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een heftig vervolg op je vorige verhaal. Wat zul je angstig en onzeker zijn geweest over alles wat je te wachten stond (en de vraag of je het wel na zou kunnen vertellen...) Ik vind het erg knap hoe je het op deze manier van je afschrijft!

    Fijne zondag.
    Liefs,
    Miranda

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hahaha...Sil, je hebt het onthouden....Maar het is wel Burgerlijk met een hoofdletter!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hier komt ook 'oud zeer' naar boven: onze middelste is bijna 1,5 jaar afwisselend ziek, heel ziek of ietsje minder ziek geweest. Altijd werd gezegd dat ik een overbezorgde moeder was .... Uiteindelijk werd in Nijmegen de juiste diagnose gesteld: malrotatie. Eén darmrotatie teveel en hij was er misschien niet meer geweest ... Hij is een mooie en lieve man van 21, en degene die in Breda studeert en woont ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Zielig??? Zo kom je al helemaal niet over hoor. Het is een koude rillingen verhaal en ik vind het bijzonder dat je het zo op een blog weet neer te zetten. Dikke knuf, Colin

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb in één adem je posten gelezen, wat vreselijk meis dat je zo ziek bent en er niet genoeg aandacht voor je is op dat moment.
    Heftig allemaal.
    Je komt trouwens bij mij ook beslist niet zielig over hoor en ik hoop dat je door hier je verhaal weer her te beleven je het stukje bij beetje een plekje kan geven.
    Liefs, Mea

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Nee, je bent niet zielig, dit is juist zo goed om eens van je af te schrijven. Zou ik ook eens moeten doen..al is dat wel iets totaal anders. (postnatale depressie). Maar nee, dat durf ik niet aan. Al ligt het achter me, het heeft er zo ingehakt en het heeft m'n leven zo veranderd, dat het zijn sporen wel heeft achtergelaten.
    Maar goed, genoeg over mij...
    Meid, wat heb jij wat meegemaakt, sterkte met het vervolg...doe het als jij er aan toe bent.
    Lieve groet, Renny

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik heb nu even tijd gehad om je nieuwe blog te lezen en te ontdekken wie de echte Marjon is:)))
    Alles in één ruk gelezen en ik schrik ervan, wat heb jij veel meegemaakt en wat is het een wonder dat je dit nog op kunt schrijven, je bent echt heel ziek geweest en nu leef je met je stoma.
    Je luchtige kant op je andere blog laat gelukkig ook zien hoe je nu in het leven staat, pluk de dag en geniet!!!
    Ik hoop dat je mag genieten iedere keer opnieuw!!!

    Heel veel lieve groetjes jouw kant op,
    Eefie

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Je bent zeker niet zielig en ik vind het heel knap dat je dit opschrijft...ik denk dat dat je veel deugd zal doen! het stukje waar je kids huilden en je dochter alles is stilte heeft gedragen, kan ik me goed voorstellen...voor hen was het ook heel moeilijk...

    Lieve groetjes Michelle

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Zielig nee dat niet maar heel moedig om het zo van je af te schrijven
    Soms was het even slikken
    Voor je gezinnetjes was het ook behoorlijk heftig
    Hoop dat ze er goed over kunnen praten,het verwerken komt meestal later

    Dikke knuffel skattie
    XXXXX
    liefs Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ben je zielig, als je je verhaal zo van je af schrijft? Nee, moedig is het juiste woord!
    Elke keer als ik zo'n verhaal zie, lees of hoor, ben ik weer verbaasd hoe het personeel in een ziekenhuis, of nog erger de specialisten, een diagnose stellen...vreselijk! Daar valt nog een hele hoop te verbeteren, in plaats van te bezuinigen.

    Wat zul je angstige momenten hebben gehad, maar gelukkig werd er naar je geluisterd.

    Liefs Inge

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Petje af voor jou!!
    Stoer wijf! ;-))
    Ik voel de machteloosheid, het niet kunnen vertrouwen op je lichaam...zo'n enorme opdonder krijgen dat je daarna ook dik 12 jaar nodig hebt om er ook geestelijk weer bovenop te komen...ik voel het nog als de dag van gisteren.
    Fijn dat je zo openhartig bent!
    Ik sla je blog effekes op in m'n favorieten en dan kom ik binnenkort even terug (om me voor te stellen en hoe ik hier gekomen ben...)
    Groetjes Hilde

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Mooi, die openheid van jou! het was erg heftig zo te lezen. Eigenlijk kom je helemaal niet zielig over. Wees maar niet bang wat we van je zullen denken hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Pfff Marion,wat een impact op ieder van het gezin, je ouders, familie....
    jij was inmiddels misschien al zover dat het volledig langs je heen ging...
    ik zit met een brok in mijn keel je verhalen te lezen, er komt wel wat naar boven, ook bij mij, dus ik spring eerst maar even onder de douche en lees later even verder
    liefs Yvon

    BeantwoordenVerwijderen